Duitsland wil overal 50 Mbps breedband

Eerder in oktober bleek uit onderzoek van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) al dat Nederlanders steeds vaker kiezen voor een provider met een snelle internetverbinding. Daarbij kiezen Nederlanders, indien beschikbaar, meer voor een verbinding via glasvezel, omdat dit de snelheid van het internet eveneens bevordert. Waar in Nederland 62 procent van de huishoudens de mogelijkheid heeft om een internetverbinding te nemen met een snelheid van dertig megabytes per seconde, wil Duitsland nog een stapje verder.

De Duitse regering maakte afgelopen week bekend, dat het in 2018 overal in het land breedband internet beschikbaar wil hebben met een minimale snelheid van vijftig megabytes per seconde. Dit is een van tien doelstellingen, die in de digitale agenda van het Duitse kabinet is opgenomen voor de komende jaren. Andere punten in deze agenda zijn gericht op investeringen in de digitalisering van de Duitse industrie, de samenleving en de overheid. Volgens bondskanselier Merkel is Duitsland een toonaangevend innovatieland en moet het die ambitie continu blijven waarmaken.

Naast de uitbreiding van een snel breedbandnetwerk, maakte de bondskanselier in haar openingstoespraak op de CeBIT eveneens bekend, dat er flink zal worden geïnvesteerd in draadloos mobiel breedband in rurale gebieden.

Ook in Nederland meer breedbandinternet

Duitsland is niet het enige land wat zich richt op het verbreden en versnellen van het breedbandnetwerk in de minder bevolkte gebieden. Ook Nederland heeft eerder dit jaar een aanvalsplan ontwikkeld om de witte vlekken op het platteland met breedband in te kleuren. Zo zou de doelstelling voor Nederland zijn om in 2020 iedereen toegang te geven tot internet met een snelheid van minimaal dertig megabytes per seconde. Daarnaast zou vijftig procent van de Nederlandse huishoudens een internetaansluiting moeten hebben van minimaal honderd megabytes per seconde.

Overigens is niet alleen de Nederlandse overheid bezig met het verbeteren van het breedbandnetwerk in de dunbevolkte gebieden. In deze gebieden zijn her en der namelijk ook diverse lokale actiegroepen, bestaande uit ondernemers en particulieren, actief die niet geloven in dergelijke plannen van de overheid en het te lang vinden duren. Zij proberen door hun krachten te bundelen en zelf te zorgen voor de financiering, hun eigen glasvezelverbindingen aan te leggen. Soms krijgen zij hierbij steun van een provincie of gemeente.

Zoek de beste aanbieding op postcode