Alles-in-1

Een alles-in-1-contract is een verbintenis met een provider waarbij u de drie voornaamste diensten van het bedrijf in één pakket afneemt.

In negentig procent van de gevallen gaat het dan om een internetverbinding, een telefoonaansluiting en een televisieabonnement. Bij de meeste providers ligt de inhoud van het aangeboden pakket min of meer vast, met hier en daar enkele optionele functionaliteiten en mogelijkheden, maar het is vrijwel altijd goedkoper dan het afsluiten van drie afzonderlijke contracten.

Maar één (goedkoper) contract

De alles-in-1-pakketten worden, gezien de vele commercials op televisie, internet en radio, met de dag populairder. Dat is op zich ook niet zo gek. Het gemak dat u niet meer iedere maand achter verschillende rekeningen aan hoeft, maar zich op één enkel contract kunt richten is groot omdat het een hoop financiële stress voorkomt. U bespaart bij veel providers zelfs enkele tientjes, omdat alles-in-1-pakketten in enkele gevallen de eerste periode gratis zijn of tegen een flinke korting worden aangeboden.

Bovendien is de prijs die op dit ene contract vermeld staat doorgaans een stuk lager dan de prijs waar u op uit zou komen wanneer u de afzonderlijke prijzen bij elkaar op zou tellen. Door u bij één contract te houden, bespaart de provider zich een hoop geld. En dat is uiteindelijk voordelig voor de klant, omdat daarmee de maandelijkse kosten omlaag kunnen.

Bewegingsvrijheid binnen een alles-in-1-pakket

Behalve de hiervoor genoemde voordelen, kennen de pakketten ook een aantal nadelen. Zo ligt de inhoud van een pakket voor een groot deel vaak vast, omdat de provider op die manier de getoonde prijs kan waarborgen. Bij de meeste providers zult u dus niet de optimale vrijheid genieten om te beslissen in welke mate de telefonie, het internet en het televisieaanbod in uw pakket naar voren komt.

Wat een provider doorgaans wel biedt is de gelegenheid om optionele toevoegingen aan te vinken. Daarmee wordt tegen een kleine, extra vergoeding bijvoorbeeld de download- en/of uploadsnelheid verhoogd of krijgt u toegang tot een extra onderdeel van de digitale ontvanger, zoals het pauzeren van televisieprogramma’s of het (langer) kunnen terugkijken ervan.

Prijzen

De prijzen van alles-in-1-pakketten lopen sterk uiteen. Er zijn pakketten beschikbaar die slechts enkele euro’s per maand kosten, maar die zijn vergeleken met duurdere pakketten natuurlijk wel magertjes en vaak extra uitgedund door fundamentele onderdelen – zoals het inbegrip van een digitale ontvanger – te schrappen. Door het ontbreken van een digitale ontvanger loopt u weer tegen extra kosten op, omdat dat apparaat hoe dan ook aangeschaft dient te worden wilt u gebruik kunnen maken van uw televisie.

Het kostenplaatje van een alles-in-1-pakket wordt naar verhouding samengesteld door te kijken naar de aangeboden download- en uploadsnelheid. Hoe hoger de maximale downloadsnelheid in combinatie met de uploadsnelheid ligt, des te duurder zult u maandelijks met dit pakket uit zijn. Bijkomende zaken als het aantal inbegrepen HD-zenders hebben dan weinig invloed. Sterker nog: het aantal HD-zenders verschilt in veel gevallen niet van pakket tot pakket.

Het kiezen van het juiste alles-in-1-pakket

Ondanks alle zekerheden die u tegenkomt bij het uitkiezen van een geschikt alles-in-1-pakket voor uw thuissituatie, blijven er natuurlijk nog genoeg vlakken die van belang zijn voor uw specifieke omstandigheden, waarop u verschillen kunt herkennen en waarop u kunt selecteren. Eén daarvan is uiteraard de prijs, maar uitgaan van de eigen wensen en weten wat een bepaald pakket inhoudt is ook belangrijk.

In het bijzonder dient u de download- en uploadsnelheid die wordt aangeboden in de gaten te houden. Zoals eerder is aangehaald, maakt dit onderdeel een groot deel van de uiteindelijke prijs uit die u aan het einde van de maand betaalt. Ook als u relatief gezien niet veel downloadt of uploadt kunt u dit niet zomaar links laten liggen. Kijk bij dit kenmerk ook naar de manier waarop de internetverbinding wordt aangeboden: via de kabel, een ADSL-aansluiting of toch de snelle glasvezel?

Ten slotte is het aan te bevelen te kijken of de provider een overstapservice aanbiedt en of de benodigde apparatuur gratis, meestal in bruikleen, wordt meegezonden. Beide zaken kunnen veel geld kosten als het antwoord negatief blijkt te zijn. Dat men hoe dan ook moet kijken naar het te besteden budget lijkt een vanzelfsprekendheid.

Zoek de beste aanbieding op postcode